Daca ai facut antrenamente cardio(vasculare) pentru a arde grasime, e posibil sa fi auzit diverse teorii despre cele mai bune tehnici de a face acest lucru: sa faci cardio la intensitate scazuta (in loc de intensitate crescuta) sau sa faci cardio pe stomacul gol. Profesionistii in fitness au convingeri diferite si toata informatia conflictuala existenta poate duce la neintelegeri. Voi incerca sa ofer unele solutii pentru greseli obisnuite si presupuneri despre cardio si arderea grasimilor, incluzand traducerea unui articol pe aceasta tema.
Desi nici una dintre aceste teorii nu este batuta in cuie, sa speram ca vom avea o intelegere mai clara despre cum diferite antrenamente cardiovasculare afecteaza arderea grasimilor…
1. Convingerea ca antrenamentele cardio lungi la intensitate scazuta sunt cele mai bune. Dat fiind ca ritmul cardiac nu este destul de crescut, corpul tau nu se antreneaza prea mult din asta.
Solutia: Intervale incet/rapid in care sprintezi pentru 1 minut si apoi mergi timp de 2 minute sunt cele mai bune pentru arderea grasimilor. Pe scurt, un puls crescut arde mai multe calorii. De exemplu, arzi 100 de calorii in 20 minute de munca la intensitate scazuta comparativ cu 160 de calorii in 10 minute de intensitate crescuta si, de asemenea, arzi mai multa grasime per total in mai putin timp intr-un antrenament de intensitate crescuta.
Un antrenament care combina sprinturi intense (anaerob) timp de 1 minut cu mersul (intensitate de antrenamente aeroba in care ardem combustibil cu oxigen) timp de 2 minute, ne mentine metabolismul activitat cu mult dupa antrenament, astfel incat ardem intens grasime si calorii chiar si la cateva ore dupa ce am plecat de la sala.
2. Potrivirea aparatelor la alta greutate/inaltime decat a noastra. Aparatul nu va fi calibrat cu informatia corespunzatoare si nu ne va oferi rezultate personalizate.
Solutia: Greutatea ta reala ar trebui pusa prima de dimineata, inainte de a consuma mancare sau bauturi care sa incline balanta. Introdu acea greutate – si inaltime daca este posibil – in aparat si ar trebui sa fie in regula. Daca aparatul spune ca ai ars un total de 150 calorii, dar tu cantaresti 113 kg si aparatul este calibrat la 81 kg, acest numar este probabil gresit. Antrenamentele care sunt prea scurte sau sunt precedate de prea multe calorii pot fi nefolositoare…
3. Convingerea ca un antrenament cardio rapid arde celulele de grasime. Daca obiectivul tau este sa arzi grasime, tine minte ca incepi sa arzi grasime abia dupa 20 minute de antrenament cardio.
Solutia: Dupa ce te incalzesti la o intensitate scazuta pe banda de alergat, bicicleta fixa sau stepper timp de 2 minute, creste viteza la intensitate moderata timp de 10 minute, apoi fa 2 minute la intensitate mai scazuta, 5 minute la intensitate crescuta, 5 minute la intensitate moderata si, in sfarsit, 2 minute de intensitate scazuta pentru ‘revenire’. Durata totala a antrenamentului cardio: 26 de minute.
Website-ul Fitstep ofera aceste simple reguli: Daca incerci sa slabesti, trebuie sa faci mai mult cardio decat daca ai incerca sa cresti in greutate. Pentru arderea grasimilor, 20-40 minute de cardio, de 3-5 ori pe saptamana sunt destule. Nu exagera daca abia incepi antrenamentul (ex. 3 ori/saptamana, 20 minute/sesiune).
4. Sa consumi un baton/bautura energizant/a inainte de un antrenament cardio. Facand asta, vei arde intai caloriile pe care tocmai le-ai consumat inainte de a atinge rezervele deja existente de grasime, ceea ce este contraproductiv daca incerci sa pierzi din greutate. Tine minte ca batoanele energizante si bauturile au fost facute cu gandul la sportivii de anduranta si, astfel, pot contine zaharuri si grasimi care le dau un continut crescut de calorii.
Solutia: In schimb, mananca o gustare scazuta in calorii cu o ora inainte de antrenament (astfel alocand timp pentru digestie), cum ar fi un mar sau o jumatate de cana de iaurt cu continut scazut de grasime sau branza de vaci [nota mea: pentru antrenamentele scurte, apelez la fructe; pentru tot ce depaseste o ora, apelez si al energizante]. Nu vei sacrifica energie pentru antrenament, ci acele calorii minimale de la gustare vor fi arse destul de repede intr-o sesiune cardio cu intensitate moderata-crescuta.
5. Sa faci antrenament cardio pe stomacul gol. Oamenii cred ca facand asta, incepi imediat sa arzi grasime.
fat-e1366074480717Solutia: Citat in cartea “The Men’s Health Guide to Peak Conditioning (Rodale Press 1997), Ellen Coleman, R.D., consultant nutritionist in cadrul Clinicii de Sport Riverside, California, spune: “nu trebuie sa te infometezi, dar este intelept sa eviti mancatul inainte cu 45 de minute pana la o ora de antrenament. Chiar si carbohidratii au nevoie de cel putin o ora sa fie digerati. Grasimile dureaza si mai mult: intre 2 si 4 ore. Cand corpul tau redirectioneaza energie in digestie, lasa muschii fara putere si astfel iti face antrenamentele mai putin eficiente.
Concluzia? Nu te infometa inainte de un antrenament si, la fel de importat, asigura-te ca te hidratezi. Antrenamentul pe stomacul gol sau cu putine fluide e la fel ca o masina care vrea sa ajunga din A in B fara combustibil. Nu vei avansa mult in antremant fara “combustibil in rezervor” dupa ce ai tinut post timp de 5 ore sau mai mult; in special daca vrei sa arzi grasime intr-un antrenament intens de 20 minute. Nu face aceeasi greseala pe care au facut-o atat profesionisti cat si incepatori.
6. Cresterea temperaturii corporale. Convingerea eronata este ca iti cresti metabolismul, transpiri mai mult si arzi mai multe calorii. Ani de zile, luptatori au alergat in treninguri de fas la temperaturi mari pentru a slabi cateva kilograme inainte de un meci, astfel incat sa poata intra in categoria lor de greutate. Ei bine, kilogramele pierdute erau defapt greutatea apei si se deshidratau – modalitate gresita de a pierde in greutate si de-a dreptul periculoasa.
Solutia: Modalitatea cea mai sigura si eficienta de antrenament implica sa porti haine largi (sort, tricou si adidasi) in temperaturi confortabile (ideal 20°- 22 ° C) si sa faci cardio intens pret de cel putin 20 de minute. Vei transpira si vei arde eficient atat calorii cat si grasime si metabolismul tau va creste, ceea ce iti va permite sa arzi grasime si calorii cu mult dupa antrenament.
7. Convinegerea ca antrenamentele cardio compenseaza pentru obiceiuri proaste. Junk food, mancare in exces si ore putine de somn sunt doar cateva din obieceiurile proaste pe care unele persoane nu le iau in considerare cand fac cardio.
Solutia: Nutritie echilibrata, somn adecvat si antrenamente regulate – asta include atat component aeroba cat si anaeroba – sunt fundamentale pentru a mentine greutatea si a impiedica grasimea corporala sa se acumuleze.
Sursa: AndreiRosu